Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Piet van Heusden (15-01-2023)

 
Diversen 



Piet van Heusden
93 jaar

11-07-192915-01-2023
Amsterdam

wielrenner



(bron: Wikipedia)
De sportverslaggever Jan Liber omschreef Piet van Heusden als een fenomeen.[bron?] Hij was een succesvol achtervolger en werd in deze discipline, bij de amateurs, viervoudig Nederlands kampioen en eenmaal wereldkampioen.

Belangrijkste overwinningen
1952
Bij het Nederlandse kampioenschap viel hij in voor de zieke Nico van Est. In de eerste rit tegen Adri Voorting won Piet van Heusden met ruim 2 seconden. In de finale won Piet van Heusden van Jan Plantaz en werd daarmee Nederlands kampioen. Zijn tijd van 5 minuten 11,8 seconden was een tijd die zelden in het Olympisch Stadion voorkwam. Piet van Heusden werd wereldkampioen op de wielerbaan Parc des Princes in Parijs. Hij presteerde het om in drie opeenvolgende wedstrijden drie keer dezelfde tijd te rijden: in de kwartfinale reed hij tegen de Deen Knud Andersen, in de halve finale tegen de Italiaan Loris Campana en in de finale tegen de Italiaan Mino de Rossi in 5 minuten 9,8 seconden.
1953
Piet van Heusden werd opnieuw Nederlands kampioen. Hij won de finale van Daan de Groot. Bij het wereldkampioenschap op de Oerlikon wielerbaan in Zürich verloor hij in de kwartfinale van de Italiaan Loris Campana.
1954
Piet van Heusden werd voor de derde keer Nederlands kampioen. Bij het wereldkampioenschap in het Müngersdorf-stadion in Keulen verloor hij de halve finale van de Engelsman Peter Brotherton. Piet van Heusden protesteerde tevergeefs tegen de gang van zaken en weigerde daarna om voor de derde plaats te strijden.
(2043610)
Aanvraag Handmatige Scan


Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'van Heusden' kwam in 2007 in Nederland 1.650 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'van Heusden' 426 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'van Heusden' 427 keer voor.



1
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies