Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: David Fontijn (01-05-2023)

 
Diversen 



David Fontijn
52 jaar

20-03-197101-05-2023

Archeoloog en hoogleraar



Carričre (bron: Wikipedia)

Fontijn studeerde archeologie aan de Universiteit Leiden in de jaren 80 en begin van de jaren 90. Zijn MA- en PHD-thesis werden bekroond met de W.A. van Es-prijs voor Nederlandse archeologie en de laatste ook met de Erasmus Studieprijs.
In 2015 werd Fontijn benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit Leiden en sprak op 18 maart 2016 zijn oratie uit onder de titel '(Un)familiar and (un)comfortable – the Deep History of Europe' bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar in de 'Archaeology of Early Europe'.
Internationaal kreeg Fontijn erkenning voor dit onderzoek naar het op het eerste gezicht bizarre, maar wijdverbreide gebruik in de bronstijd in Europa en Eurazië (2300-500 BC) om kostbare metalen voorwerpen te vernietigen. Hij toonde aan dat deze vernietiging opzettelijk was en dat de plaats van handelen en achterlating het gevolg was van zeer gerichte keuzes. Zijn propositie was dat het vernietigen van kostbare voorwerpen een relatie had tot het scheppen van sociale waarden. Hij verzette zich hiermee ook tegen het heersende eurocentrische beeld van de bronstijd als een tijd van de ratio en belangrijke ontwikkelingen. ‘[Dat] is niet het hele verhaal’, zei Fontijn hierover in een interview voor de universiteitsmedia. ‘Dankzij archeologisch onderzoek kennen we nu ook de andere kant van de medaille. Zo blijkt de metaalhandel helemaal niet zo’n rationeel proces te zijn als vaak gedacht. Sterker nog, het ging gepaard met een bizarre economie van vernietiging.' In zijn boek 'Economies of destruction' reflecteert hij op de vraag of deze praktijk een relatie heeft tot economische keuzes die vandaag de dag gemaakt worden. Het gebruik van archeologische wetenschap als een middel om hedendaagse problemen in de maatschappij te adresseren, zoals geweld en sociale ongelijkheid, is een rode draad in Fontijns werk.

Fontijn werkte als senior Research Fellow aan de TOPOI excellence cluster in Berlijn (DAI Eurasia Department) en was een affiliated member van het Duitse Onderzoeksinstituut DAI vanaf 2018.
Privé
Al vroeg in zijn carričre tijdens archeologisch veldwerk in het Midden-Oosten liep Fontijn een infectie op die zijn gezondheid en zijn verdere leven sterk zou beďnvloeden. Toch zou hij onverminderd blijven werken, tot hij eind 2022 via zijn vakgroep liet weten het grootste deel van zijn taken te moeten neerleggen. Aan het boek ‘How the Bronze Age shaped Europe’ schreef hij tot kort voor zijn dood door. Fontijn overleed in mei 2023.
Naast zijn wetenschappelijke werk was David Fontijn een zeer talentvol basgitarist, laatstelijk in de band ‘Running in the family’.
(2077671)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Fontijn' kwam in 2007 in Nederland 655 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'Fontijn' 508 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Fontijn' 119 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Fontijn' 150 keer voor.



4
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies