Diversen | | |
Jos Visscher
65 jaar
|
| | 10-05-2023 Assen |
Theatermaker en oud-journalist |
(bron: rtv Drenthe)
In zijn woonplaats Assen is gisteren oud-journalist, theatermaker en festivalorganisator Jos Visscher overleden. Hij was korte tijd ziek. Visscher is 65 jaar geworden.
Jos Visscher was een theaterdier in hart en nieren, (her)schreef toneelteksten, regisseerde en produceerde. En pakte zelf ook z'n rolletjes. Hij komt dan ook uit een artistiek creatieve familie, afkomstig uit Groningen. Vader Kees Visscher was een bekend Groninger schrijver, jongere broer Bert trekt nog altijd volle zalen als cabaretier.
Autodidact
Jos Visscher ontwikkelt zich in de loop der jaren als autodidact tot toneelschrijver, artistiek leider en regisseur. En soms kruipt hij zelf ook in de huid van acteur, en schuwt lange monologen niet. Maar hij heeft toch liever de regie, en laat het podium graag aan anderen. En de kunst, die kijkt hij af.
In theaterzaaltjes, van groot tot klein, begint voor Visscher namelijk de eerste broodwinning, als journalist die alles met een kritische blik bekijkt. Hij wordt recensent voor de Winschoter Courant, de krant die later wordt samengevoegd met de Drents-Groningse Pers (DGP), ook uitgever van de Drentse en Asser Courant en de Emmer Courant. Visscher klimt er op tot chef kunstredactie en belandt op het hoofdkantoor van de krantenuitgever in Assen.
Het Hek van de Dam
In 1991 is hij betrokken bij de oprichting van theaterwerkplaats Het Hek van de Dam in Ekehaar, vlakbij Assen. In de theaterboerderij is plek voor zo'n tachtig toeschouwers. Als artistiek leider zorgt Visscher zes jaar lang voor de opvoering van tal van theaterproducties. In 2013 valt daar het doek, maar dan is Visscher al lang met zijn hoofd elders.
In Assen stort hij zich vooral op ad hoc theaterproducties, te zien op allerlei locaties. Een oud slachthuis is, in afwachting van sloop, het decor van de klassieker Who's Afraid of Virginia Woolf. Een kille parkeergarage gebruikt hij van onder tot boven als podium voor een heftige monoloog, die hij zelf schrijft en ook zelf opvoert. En een verpauperde, historische bakkerij, dat nog net niet instort, past naadloos bij een dramatisch toneelstuk.
Jos Visscher wordt in Drenthe verder bekend door de Sinterklaasfilm van RTV Drenthe. Vijf films zijn er in totaal gemaakt, en hij kruipt daarin telkens in de huid van de Boze Professor die de Goedheiligman vooral wil dwarszitten.
Visscherslatijn
Schrijven voor de krant is dan nog dagelijkse kost. En daarin worden ook vader Kees en broertje Bert betrokken. Voor de Drentse Courant en het Groninger Dagblad schrijven ze eind jaren negentig wekelijks de rubriek Visscher schrijft Visschers, waarin het trio beurtelings correspondeert over dagelijkse gebeurtenissen uit hun leven. In 2000 wordt de correspondentie tussen vader en beide zoons in boekvorm uitgegeven.
In 2002 fuseren beide kranten met Nieuwsblad van het Noorden, waaruit Dagblad van het Noorden ontstaat. Jos Visscher vertrekt dan bij de krant. De actieve journalistiek ruilt hij dan in voor een baan als docent bij de journalistieke opleiding van Hogeschool Windesheim in Zwolle. Wel schrijft hij bij tijd en wijle nog recensies voor Dagblad van het Noorden.
Stad als podium
Ondertussen ontpopt hij zich als productieleider van het AXIS festival in Assen, met straattheater, muziek en dans. De voorstellingen worden gespeeld op ongebruikelijke, verrassende locaties in en rond de binnenstad. De ondertitel van het festival luidt dan ook 'Het Podium de Stad'. Na twaalf edities gaat het stadsfestival in 2017 ter ziele.
De laatste jaren is hij actief als regisseur en artistiek leider van het theatergezelschap De Lege Ruimte, met een voorliefde voor bewerkingen van stukken van Tsjechov. Ook de klassieker 'Wie is er bang voor Virginia Woolf', laat hij in Assen terugkeren, maar dan in een bewerking voor particuliere huiskamers.
Zomerproductie valt in water
Het laatste grote theaterproject dat Jos Visscher in Assen wil neerzetten is 'Oh, die Zee', in 2019, met een knipoog naar de Griekse tragedie de Odyssee. Een zomerproductie, met theater op verschillende plekken op de kade van de Blauwe As, en door toeschouwers te bezichtigen vanaf het water, varend op een rondvaartboot.
Twee jaar steekt hij in de voorbereiding van het zomerspektakel. Kostuums en maskers voor de spelers zijn klaar, de folders gedrukt. Maar tot een uitvoering komt het nooit. Tot groot verdriet en frustratie van Visscher valt het project in het water. Eerst door afwezigheid van de geboekte rondvaartboot, die op een Harlinger werf te lang op reparatie ligt te wachten wegens gebrek aan geld. En later door corona.
Einde Odyssee
Deze tragedie, bovenop het verlies van zijn vriendin Bé in 2011, lijkt ook het begin van het noodlot voor de gepassioneerde theatermaker en reislustige Jos Visscher, voor wie de Odyssee uiteindelijk gisterochtend eindigde. De uitvaart is in besloten kring. |
|