Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Arie Johannes Keijzer (05-08-2023)

 
Diversen 07-08-2023



Arie Johannes Keijzer
91 jaar

06-06-193205-08-2023
Nieuwe TongeDordrecht

organist en componist



Levensloop (bron: Wikipedia)

Hij was de zoon van schoenmaker Simon Keijzer en Jannetje Annigje Nooteboom. Hijzelf was getrouwd met Christina/Tiny Hovius, aan wie hij een van zijn orgelsymfonieën opdroeg en die bij zijn orgelconcerten optrad als registrante. Zij was de dochter van Frederik Hovius en Neeltje van der Kolk.

In de jaren dertig kreeg de kerk in Nieuwe-Tonge een nieuw orgel. Omdat er niemand was die het instrument echt kon bespelen, nam Simon Keijzer dat voor zijn rekening.

Hij kreeg zijn muziekopleiding van George Stam, Adriaan Engels (contrapunt en interpretatie) en Piet van den Kerkhoff (orgel). Daarna volgde een studie orgel aan het Rotterdams Conservatorium. Hij verwierf in 1964 de Prix d’excellence. Al in 1963 had hij het Nationaal Orgelimprovisatieconcours in Bolsward gewonnen, in 1964 gevolgd door het International Improvisatieconcours voor Organisten in Haarlem. Hij was achtereenvolgens organist te Ooltgensplaat, Middelharnis en van het concertgebouw De Doelen in Rotterdam, in de laatste functie voor 21 jaar. Vanaf 1976 was hij organist van de Grote Kerk te Dordrecht, een functie die hij tot 1997 zou bekleden. Daarnaast gaf vanaf 1965 al les aan het Rotterdams Conservatorium onder meer aan Flip Veldmans en Hildebrand Otto. In 1997 ging hij met pensioen, hoewel hij nog in het nieuws kwam bij zijn jubilea.

Naast veelvuldige improvisaties schreef Keijzer ook andere werken voor orgel en andere instrumentencombinaties, waaronder te noemen zijn eerste Orgelsymfonie (er zouden er vijf volgen), een Orgelconcert (voor positief en strijkinstrumenten) en Vijf Inventionen. Hij zou meer dan honderd werken hebben geschreven voor allerlei denkbare ensembles. Hij liet zich inspireren door componist Louis Vierne. Jolanda Zwoferink nam alle zes orgelsymfonieën op voor Prestare cd.

Arie Keijzer was geïnteresseerd in eschatologie en de plaats van het jodendom in de heilsgeschiedenis, waarover hij respectievelijk de boeken De twee getuigen in Gods heilsymfonie en Rode Gloed, en Rachel en haar kinderen en De beker voor Joden en heidenen samen schreef.
(2099510)
Er is helaas geen scan beschikbaar

Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Keijzer' kwam in 2007 in Nederland 5.218 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'Keijzer' 3.409 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Keijzer' 1.052 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Keijzer' 1.285 keer voor.



9
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies