Online Familieberichten
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Informatie
|

Bekende Dode Overleden: Jan Teunis Bremer (30-09-2023)

 
Diversen 



Jan Teunis Bremer
91 jaar

26-07-193230-09-2023
Den HelderDen Helder

geograaf, historicus, docent en publicist



Levensloop (bron: Wikipedia)

Bremer was de zoon van Jan Renier Bremer (1909-1991). In zijn geboorteplaats Den Helder bezocht hij de lagere school en het Gemeentelijk Lyceum. Nadat hij zijn HBS-opleiding voltooid had, verliet hij in 1949 Den Helder en was hij enige jaren werkzaam in het bedrijfsleven, meer bepaald bij de Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek te Delft. Na het behalen van een onderwijsakte (Staatsexamen, 1952) en het vervullen van zijn dienstplicht, begon hij een loopbaan in het onderwijs. Aanvankelijk was hij werkzaam bij het lager onderwijs van zijn geboorteplaats. Na het verkrijgen van de middelbare akte aardrijkskunde in 1958 werkte hij als leraar en conrector aan het Christelijk Lyceum - nu Christelijke Scholengemeenschap Jan Arentsz - te Alkmaar. Door verdere avondstudie verkreeg hij ten slotte in 1963 zijn doctoraal sociale geografie. In 1968 werd hij rector aan het Johannes College te Den Helder en vervolgens (1975-1989) aan de Rijks Scholen Gemeenschap te Enkhuizen. Naast zijn rectoraat was hij van 1967 tot 1972 ook parttime docent in de didactiek der aardrijkskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij was jarenlang redacteur van het Tijdschrift van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap en bestuurslid van de Historische Vereniging Holland. Als historisch geograaf was hij ook vele jaren (tot zijn zeventigste) lid van de Provinciale Monumentencommissie in de Provincie Noord-Holland. Hij was ook voorzitter van de Vrienden van de Hondsbossche en van de Helderse Stichting Historische Grafmonumenten.

Onderscheidingen
Voor zijn historische publicaties verkreeg Jan T. Bremer in 1999 de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Voor zijn maatschappelijk werk als voorzitter van de plaatselijke muziekvereniging en van het bejaardentehuis te Wieringerwaard, voorzitter van de Molenstichting Wieringerwaard en kerkorganist in de Anna Paulownapolder, werd hij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Voorts ontving hij de geschiedenisprijs van het Westfries Genootschap. Op 27 april 2011 ontving hij uit handen van de Helderse burgemeester Schuiling een onderscheiding voor grote verdiensten voor de stad: de zilveren erepenning van de gemeente Den Helder.

Publicist Sedert 1967 publiceerde Jan T. Bremer artikelen en boeken op historisch en geografisch gebied, met name over de Kop van Noord-Holland. Een aantal boeken schreef hij in samenwerking met zijn vriend dr. Henk Schoorl. Na de dood van Schoorl bewerkte hij diens nagelaten manuscripten over de historisch-geografische ontwikkeling van de Waddeneilanden Texel, Vlieland en Terschelling. Dit resulteerde de vierdelige publicatie De Convexe Kustboog (Schoorl, Uitgeverij Pirola, 1999-2000), uitgegeven in samenwerking met dr Herman Lambooy.
(2114103)
Aanvraag Handmatige Scan


Als u een opmerking heeft of een fout wilt melden betreffende deze advertentie, klik dan op: Contact.
Gebruik deze link NIET om een scan aan te vragen!

Als u meent dat dit artikel auteursrechtelijk beschermd is klik op: Melden.


Overige bronnen: ³)


³) - Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.

Achternamen

De achternaam 'Bremer' kwam in 2007 in Nederland 2.236 keer voor.
In 1947 kwam de achternaam 'Bremer' 1.436 keer voor. (Bron: Meertens Instituut, zie: www.cbgfamilienamen.nl)
Op www.online-begraafplaatsen.nl komt de naam 'Bremer' 541 keer voor.
Op www.online-familieberichten.nl komt de naam 'Bremer' 495 keer voor.



2
Home | Naamindex | Online-begraafplaatsen | cookies